Kelebek Hastalığı Nedir?

Kelebek (Lupus) hastalığının bilimsel adı, Sistemik Lupus Eritematozus’dur. Ancak hastalık kelebek şeklinde kırmızı döküntüler yaptığı için halk dilinde kelebek hastalığı olarak daha çok bilinmektedir. Kelebek hastalığı otoimmün hastalık denilen hastalık grubunda yer almaktadır. Otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi zarar görerek ya da çökerek hatalı çalışmaya başlar ve kendi hücrelerini hastalık olarak algılayıp ondan kurtulmaya çalışmaktadır. Kelebek hastalığında da hastalık vücuttaki kolllajeni hedef alarak saldırmasıyla devam eder. Hastalık her hastada farklı seyre sahip olmaktadır. Kimi hastada sadece hafif döküntü şeklinde kendini gösterirken kimilerinde ise ölümcül sonuçlara yol açabildiği bilinmektedir. Kelebek hastalığı, cilt, böbrekler, kan hücreleri, eklemler, beyin, kalp ve akciğerler dâhil birçok organ ve sistemi tutabilir.

kelebek hastalığı

Kelebek hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak ailesel olması söz konusu olabilmektedir. Kelebek hastalığı belirtilerine göz attığımızda karşımıza şu sonuçlar çıkmaktadır. Kelebek hastalığının en bilinen belirtisi burun ve yanak üzerinde kelebek şeklinde kırmızı döküntülerin oluşması olarak görebiliriz. Bunun yanında kilo kaybı, eklem şişliği, ateş, bellek bulanıklığı, şizofreni, depresyon, kan pıhtıları, nöbetler, hafıza kaybı, baş ağrısı, tiroid sorunları, nefes darlığı, göz kuruluğu, göğüs ağrısı, ağız ülseri, bacaklarda şişme, yorgunluk gibi kişinin yaşamını ciddi anlamda sekteye uğratacak pek çok belirgin belirtisi oluşabilmektedir. Kelebek hastalığı ölümcül bir hastalık mıdır sorusunun cevabı ise birden fazla organ üzerinde etkili olabileceği ve gösterdiği belirtiler düşünülünce tedavi edilmediğinde ölümcül olabilecek boyutta bir hastalık olmaktadır.

Kelebek hastalığı tedavisi sürecine göz attığımızda ise karşımıza şunlar çıkmaktadır. Kelebek hastalığında tedavi hastanın gösterdiği semptomlara göre değişiklik göstermektedir. Hastalık her hastada farklı seyrettiği için tedavi de hastanın ihtiyaçlarına göre düzenlenme yapılmaktadır. Hastalığı tamamen yok etmeye yönelik bir tedavi henüz olmamakla beraber hastanın hayatını rahat bir şekilde devam ettirebilmesi için semptomları azaltacak tedaviler uygulanmaktadır. Ağrı ve şişliği azaltmak, bağışıklık sisteminin aktivitesini düzenlemek, hormonları dengelemek, eklem ve organ hasarını azaltmak veya önlemek, kan basıncını yönetmek, enfeksiyon riskini azaltmak, kolesterolü kontrol etmek gibi tedaviler bunlardan bazıları olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastalığın tedavisinde erken teşhis çok önemlidir bir halde bulunmaktadır. Erken evrede fark edilmiş kelebek hastalığını kontrol altına almak ileri evredekine göre çok daha kolay olmaktadır.

Yanıtla