Mikrodalgada Isıtılan Kahvenin Neden Berbat Olduğunu Bilim Açıklayabilir mi?

Sıcak kahvenin sıcak, soğuk kahvenin soğuk olması gerekiyor elbette, ancak sıcak kahve ile ilgili problem, bütün fincanı en iyi sıcaklıkta iken gerçekten hazırlamak istemediğiniz sürece içemeyeceğinizdir.  Bazılarına göre, soğumuş olan kahveyi yeniden ısıtma işlemi onu içilemez derecede berbat kılıyor.

Bu popüler ve mütevazı içeceğin neden ısıtıldığını araştıran araştırmalar büyük olasılıkla koku alma duygumuzla da ilgilidir. Tatlı, tuzlu, acı, ekşi lezzetleri ayırmada tat ve koku duygularımız harikadır. Kahve, diliniz tarafından alınabilen lezzetlerden beşine de hitap eden aroma ve lezzetlere sahiptir. Kişisel koku alma duyunuzun, kahvenin size nasıl bir lezzet verdiği hakkında ne olursa olsun sıcaklık veya bu sıcaklığa ulaşıldığına bağlı çok şey vardır. Çünkü kahvenin kimyasal yapısı inanılmaz derecede karmaşıktır. 

Kahve Soğuduğunda Tekrar Isıtırsak Ne Olur?

Kahvenin yapısı büyük oranda kafein varlığına dayanmasına rağmen, kahve, yaklaşık 1000 farklı kimyasal bileşenden tat alıyor. Ayrıca, bu sabah içtiğiniz hoşunuza giden kahvenin son lezzeti, kahvenin yetiştirildiğinde, hasadında, kurutulduklarında, depolandıklarında ve kavrulduklarında sıcaklık ve hava koşulları da dâhil olmak üzere baş döndürücü bir dizi değişkenin bir ürünü olduğunu göz önüne getirebilirsiniz. Yani, 3 metilbutanal bileşiği, bardağınızın tadını biraz karamel benzeri kılabilir ve etil nonanoat, daha meyveli lezzetler verebilir; bu işlemlerin her adımı, bu aromatik bileşiklerin herhangi birini farklı biçimde ortaya çıkarır veya bastırır.

Uygulamada, insanlar, lezzetli uçucu bileşiklerin kaybını gözlemleyemez, ancak kesinlikle ısıtma, soğutma ve tekrar ısıtma işlemi, kokulu ve lezzetli bileşikleri fincandan çıkartır.

Yanıtla